Ako postupovať pri plánovaní centrálneho vysávania do nového domu alebo počas rekonštrukcie domu? » Profivac
+421 908 246 780
Napíšte nám

Ako postupovať pri plánovaní centrálneho vysávania do nového domu alebo počas rekonštrukcie domu?

Premýšľate nad inštalovaním centrálneho vysávania do nového alebo rekonštruovaného domu, ale neviete, ako postupovať? Aké sú prvé kroky, ktoré je potrebné podniknúť? Na ktoré detaily by ste rozhodne nemali zabudnúť? V článku si odpovieme na všetky spomenuté otázky.

Mať vyhotovený pôdorys domu je pri plánovaní centrálneho vysávania základ. Zdroj: Pexels

Ak ste sa rozhodli postaviť nový dom alebo rekonštruovať, centrálne vysávanie je jedna z technológií, ktoré by moderný dom mal obsahovať. Je to hygienické a ekologické riešenie, prispôsobené pre potreby alergikov, ale aj pre ľudí citlivých na prach a hluk, ktoré vám prináša pohodlie pri upratovaní aj univerzálne využitie, o ktorom sme písali viac na blogu

Ako postupovať na začiatku

Ešte predtým ako sa definitívne rozhodnete pre inštaláciu centrálneho vysávača, je potrebné zistiť si a naštudovať čo najviac adekvátnych informácií. Vhodné je kontaktovať firmu, ktorá sa zaoberá inštalovaním centrálneho vysávania a ktorá vás o všetkom ochotne poinformuje. Ideálne je kontaktovať dodávateľov centrálneho vysávania až v okamihu, keď už máte pripravený pôdorys domu, skôr to nemá veľký význam. Bezplatné poradenstvo ponúka aj naša firma Profivac, preto nás v prípade záujmu neváhajte kontaktovať.

Základom je pôdorys domu

Na základe pôdorysu dokážeme pripraviť individuálny návrh riešenia pre každého klienta. Patrí sem: 1. návrh rozmiestnenie zásuviek a tiež 2. návrh rozvodov potrubia. Ak máte postavenú hrubú stavbu alebo idete rekonštruovať, najlepší postup je dohodnúť sa na bezplatnej a nezáväznej obhliadke domu.

Pokiaľ ide o novostavbu, je vhodné riešiť inštaláciu centrálneho vysávania približne v rovnakom čase ako iné inštalácie, napr. potrubia, kanalizácie a vody. Veľmi dôležité je realizovať ju skôr, ako sa budú robiť finálne podlahy, stropy a podobne. Ostatné náležitosti spojené s realizáciou rieši väčšinou priamo firma po dohode s vami.

Názorná ukážka plánu rozmiestnenia jednotlivých rozvodov potrubia centrálneho vysávania a jednotlivých zásuviek. Zdroj: ProfiVac

Aký je rozdiel pri realizovaní centrálneho vysávania v novostavbe a zrekonštruovanom dome?

Najväčší rozdiel je v tom, že pri rekonštruovanom dome je potrebná obhliadka, nestačí len predložiť pôdorys. Je to z toho dôvodu, že firma potrebuje nájsť najvhodnejšie riešenia pre inštaláciu centrálneho vysávania. Seriózna firma ochotne príde na bezplatnú obhliadku, a vďaka tomu je spolupráca bezproblémová. Pri novostavbe je dostačujúci pôdorys domu, na základe ktorého firma pripraví bezplatný návrh o možnosti realizácie centrálneho vysávanie.

Práce, ktoré prebiehajú pri inštalácii, si priblížime. Pri novostavbe sa štandardne umiestňuje potrubie do skladby podlahy, pričom alternatívou je do betónovej deky alebo pod strop. Zatiaľ čo pri rekonštrukcii sa konkrétne riešenie hľadá na základe typu rekonštrukcie a aktuálnej situácie na stavbe. Pri novom dome sa opakujú štandardy, postup je plynulý, ale pri rekonštrukcii je postup individuálny. Celkovo je inštalácia do nového domu značne jednoduchšia ako pri rekonštrukcii, ale dôležité je, aby ste ani pri rekonštrukcii nezabudli na montáž rozvodov pre centrálne vysávanie. 

Inštalácia centrálneho vysávania v novostavbe firmou ProfiVac.

Špecifická situácia je pri drevodome, kde sa vyžaduje užšia spolupráca medzi staviteľom a firmou, ktorá dodáva systém centrálneho vysávania. Je to z praktického dôvodu, keďže sa potrubie inštaluje do otvorených priečok ešte pred dokončením a uzavretím stien.

Realizácia HLS systému v praxi firmou ProfiVac. Zdroj: ProfiVac

Čo by ste mali vedieť pred rozhodnutím? 

  • Aktuálne si môžete vybrať z 2 základných systémov. Jeden je štandardný, pri ktorom zasuniete hadicu do vysávacej zásuvky, a druhý systém je vysávacia hadica skrytá priamo vo vysávacom potrubí (tzv. HLS systém). K nej už len prídete s rukoväťou a teleskopickou tyčou. Tento systém je komfortnejší, ale aj o niečo drahší.
  • Potrubie centrálneho vysávanie má priemer cca 51 – 55 mm, preto je potrebné poznať hrúbku skladby podlahy na všetkých podlažiach. 

  • Nie je potrebné riešiť stavebné povolenie, ale dodávateľ vie profesionálne zakresliť rozvody centrálneho vysávania do projektu.

  • Osobná obhliadka by mala byť samozrejmosťou zo strany každej profesionálnej firmy. 

  • Vyberte si profesionálov, ktorí ochotne odpovedia vaše otázky a pripravia návrhy realizácie.

Záver 

Ak sa rozhodnete pre inštaláciu centrálneho vysávania, je dôležité vybrať si dodávateľa s profesionálnym prístupom a dobrými referenciami. Takáto firma vám zvyčajne ponúkne možnosť vyskúšať si centrálne vysávanie v praxi (showroom alebo vzorový dom) a tiež vám navrhne osobnú obhliadku stavby pred samotnou realizáciou. Toto sú minimálne faktory, ktoré vám zaručia úspech projektu a budúcu spokojnosť s centrálnym vysávaním.